Yaz aylarının sinsi tehlikesi: PARAZİTLER!

Sıcak yaz günlerinde can dostlarımızla dışarıda daha çok zaman geçiriyoruz, eğleniyoruz. Peki bu güzel anların tadını çıkarırken sinsi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun ne kadar farkındayız? PARAZİTLER!
Yazar: Veteriner Hekim Batuhan Ay
Sıcak yaz günlerinde bazen evcil dostlarımızda, çoğu zaman da sokaktaki canlarımızda bit, pire, kene gibi parazit sorunları artıyor. Bit, pire ve kene gibi parazitler dostlarımızın tüyleri arasında yaşar ve onların bedenlerinden beslenirler. Bunu yaparken de çeşitli hastalıklar taşıyarak dostlarımızı hasta ederler. Diğer taraftan bu parazitler insanlara da bulaşabiliyor ve hastalık oluşturabiliyor.
Kolayca bulaşır, hastalıklara neden olurlar
Bit, pire ve kenenin yoğun olduğu ortamlarda dolaşan can dostlarımızda dış parazitleri rahatlıkla görebiliriz. Dış parazitler kadar tehlikeli olan iç parazitler dışkı veya kontamine (dışkıyla temas etmiş) ortamlardan bulaşır. Dostlarımızın vücut içerisinde gelişim gösterirler ve tam tabiriyle dostlarımızın içinde beslenerek hastalığa neden olurlar. İç parazitler de hijyene dikkat edilmediği takdirde insanlara rahatlıkla bulaşabilirler ve çeşitli hastalıklara neden olabilirler.
Peki bu sinsi canlılara karşı nasıl önlem alabiliriz, nelere dikkat edebiliriz?
- Öncelikle yapacağımız en önemli şey evcil dostlarımızın iç – dış parazit ilaç uygulamalarını aksatmadan yaptırmaktır. Genel prosedür üç ayda bir kez iç – dış parazit uygulaması yapılması olsa da veteriner hekimin tercihine göre bu süre yaz aylarında iki ayda bir olacak şekilde yapılabilir.
- Eğer evimizde birden fazla dostumuza bakıyor isek bu ilaç uygulamasının aynı anda yapılması daha başarılı sonuçlar verir.
- Özellikle kedilerde parazit şüphesi var ise kum temizliği yapılırken eldiven kullanmak gerekir. Hijyen kurallarına ekstra dikkat ederek kendimizi de koruma altına alabiliriz.
- Sokaktaki dostlarımız için veteriner hekimler veya belediyelerin barınak veteriner hekimleri ile görüşerek yardım isteyebilirsiniz.
- Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise uygulamanın dostlarımıza sahipleri tarafından kontrolsüz bir şekilde yapılmamasıdır. Maalesef ki yapılan bu kontrolsüz uygulamalar sonucunda ölümcül sonuçlar görebiliyoruz. Her ne kadar veteriner hekim kontrolünde yapıldığında basit bir uygulama olsa da kontrolsüz yapıldığında zehirlenmeler veya diğer ölümcül sonuçlar ile karşılaşmamız kaçınılmaz olabiliyor.
- Dostlarımız öncelikle veteriner hekim tarafından muayene edilmeli ve kendisine uygun ilaç kullanılmalıdır. Veteriner hekimlerimiz gerekli gördükleri takdirde ekstra ilaç uygulamalarına da gidebilirler.
Bu sinsi canlılarla mücadele ederken dostlarımız ve kendi sağlığımız için yapmamız gereken tek şey veteriner hekimimizle görüşüp iç – dış parazit uygulamasını aksatmadan yapmalı ve şüphelendiğimiz herhangi bir konuda veteriner hekimimize danışmalıyız. Hiçbir şey sizin ve dostlarımızın sağlığından değerli değildir…